Φυτικές Ίνες

Αναρτήθηκε απο: a health Κατηγορία: ΔΙΑΤΡΟΦΗ : Σχόλια: 0 Προβολές: 1253

Πολύτιμος σύμμαχος και στο αδυνάτισμα.

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτες ουσίες, δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τις χωνέψει. Αυτός είναι και ο λόγος που μας χορταίνουν περισσότερο. Συγκεκριμένα, απορροφούν νερό, φουσκώνουν, αυξάνοντας κατά πολύ τον όγκο τους, και ως αποτέλεσμα μένουν περισσότερο χρόνο στο έντερό μας και κατ’ επέκταση μας χορταίνουν περισσότερο από τις εύπεπτες τροφές.

Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στη βραδύτερη απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται πολύ το σάκχαρό μας όταν τις συμπεριλαμβάνουμε στα γεύματά μας.

Υιοθετώντας μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα είστε σε θέση να αποφύγετε τις υπερβολές κατά το γεύμα και να περιορίσετε τις ξαφνικές λιγούρες που σας «σπρώχνουν» στο συνεχές τσιμπολόγημα και τα γλυκά. Έτσι, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, εφόσον συνδυάζεται με μια ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων, πολύ νερό και τακτική άσκηση.

Ποια άλλη οφέλη έχουν στην υγεία

 

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, η οποία βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επιβραδύνοντας τη διάσπαση των τροφών, ιδιαίτερα για όσους έχουν διαβήτη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να τρώτε καθημερινά;

 

Σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες, πρέπει να προσλαμβάνουμε περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε 7 μήλα ή 12 φλιτζάνια μπρόκολο ή 7 1/2 φλιτζάνια πλιγούρι βρώμης.

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

 

Aν η διατροφή σας δεν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, καλό είναι να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψή τους, χωρίς ωστόσο να το παρακάνετε, καθώς μια μεγάλη και απότομη αύξηση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, ναυτία και κοιλιακούς πόνους. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες μειώνονται με την κατανάλωση νερού και όσο το πεπτικό σας σύστημα προσαρμόζεται στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, θα μειώνονται προοδευτικά και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Πρακτικοί τρόποι να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας είναι οι εξής:

*Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά και όσπρια στα γεύματά σας

Πηγή : vita.gr

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτη την στιγμή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος